Ahad, 11 Oktober 2009

Oh no..snails in my fish tank!!!



Alamak..banyak yer snails..cm ne la siput2 ni boleh ada ni..ciput punyer siput..


Haha..ini yang i hadapi minggu ni..siput2 ni mmg wujud kalau ada tanaman atau tumbuhan2 dalam akuarium..malah benda ni mmg cepat membiak..actually siput ada fungsinyer dalam akuarium..some said that this creature help to brush and eat your algae or lumut2 dalam your akuarium..hm..bagus gak tapi which type of snails..im not so sure..but for my tank..its just a mess up..

You can see in above pic (no. 1)..so, to tackle this kind of problem..basically ada 4 cara.

1. bersihkan kesemua balang kaca atau tank anda..ni kalau tahap yang serius la..but mostly orang tak suggest to try this as no 1 solution..this one is the cara terakhir..sebabnya dalam tank kite tu ada bakteria yang baik..so klu bersihkan semua..rugi la kan.

2. DIY..snail ni suka pada sayur cam timun,cabbage etc..just letak dalam tu..then suma siput akn kerumun..take out je pastu


3. guna chemicals..yang ni easy and yet effective..but some tak suka benda ni..yela..too much chemicals kan ada effect gak kan..but..boleh la try kalau nak mudah..


4. cara yang ni adalah paling disarankan.guna cara yang natural..pe maksud natural tu..we use fish!..ada beberapa jenis ikan yang commonly use to tackle this prob..but what u can see in the pic (no.2 & 3)is ikan jenis loach..for my fish ..its yoyo loach..ari tu try cari clown loach sebab dia cantik sikit..tapi tak de..so ni pun ok la..

So far sekarang masih tunggu ikan ni kuat sikit..ikan ni jenis shy sikit..oi ikan..cepat la makan banyak2..nampaknyer kena tambah lagi kot.heheh.just wait and see..


Next entry i will post about this fishes..ok..see ya..

1 ulasan:

  1. apa kata siput tu, buat new resepi "siput guppt sedut hehe

    BalasPadam

Search in this blog

Related Posts with Thumbnails