Jumaat, 29 Jun 2012

meeting+makan

As salam..

jap lagi kul 9 ada meeting..
ada meeting mesti ada makan..
klu dah makan mesti kenyang
klu dah kenyang mesti ngantuk..
tapi kenapa klu meeting tiba2 dah ngntuk?
sbb 2 fasa tu belum lagi..
fasa mkn +kenyang..
aik ko..belum pe2 dah ngntuk..
tp meeting klu lebih sejam mmg akan ngntuk.
betul x
meeting yg besar sure abis lambat..
sure kul 12 ni x abis2..
adeh..dah la ngntuk tgk bola..
mmg terbaikk la min...

Khamis, 28 Jun 2012

Working @ SACC

Assalam..

mlm ni cm nk wat satu entry..bole kan..hahakahak..

Just nak story je...

Selasa n rabu ari tu ada tugas kt SACC..tau kan tmpat tu..dekat je ngn PKNS..
Sebenarnya tu pertama kali p sana..sbb mmg x suke p s.alam..sbb x tau jalan..hahah (alsan mls)

as usual naik moto adalah paling terbaik..cepat n jimat tp paling risiko la..
Dr umah terus ke sna..dekat sikit..tapi rabu dari opis sbb pg dok ada keje..so dtg lewat..
tp mmg x sgka2...hujan lebat sgt2
biasa klu hujan aku redah je..
tp ni mmg x boleh..igt2 jerebu..rupanya hujan lebat..siap ada guruh n kilat..hujan berangin..semua arah..so behnti gak la kt shell batu 3..sorang lak tu..ada awek best gak teman...

so tgk je la pic yang ada..
bukan ada byk pun..hahah

 khusyuk wat pe ek..x igt.hhahaha...(cam ni la rupe dah potong rambut...cam x potong je.hahah)


seorang gadis dan 2 bukan gadis..hahah..laku lesung pipit tudung biru tu..
ramai lak dtg nk usha si tudung biru..hahah..untung la...(x de can ler.hakhakhak)


sekian..entry sbb mata dah ngntuk..

huhhu
adiosss..


p/s: kenapa rambut ke skema ari tu..ohhhh my ..english..ohh tidak...



aduh nyah...wa x nk la..blah boleh x.. BAHAGIAN 2

kite sambung citer nyah ni balik hokeyyy..


beberapa minggu kemudian..

Lokasi: umah...sbb time tu cuti..

Nyah: hello en ************** ke?
AKu.: ye...
Nyah..hai..u kenal x i..
AKu : sapa ni...
Nyah: ala teka la..
AKu..hakahakhak..we..sapa ni..
Nyah: ala ..x kan x kenal..(gedik nk mampos)
Aku: weeii..sapa ni..jgn main2 la..
Nyah: En wat pe ni...
Aku: mmmm..(dlm hati dah agak mesti nyah tu..x serik2 lg ke budak ni)
Nyah: ala en ni..gurau pun x boleh..sy dari UNIASIA la..en bz ke?..
AKu: tgh makan la..call nanti boleh ke
Nyah: yeke...En makan pe tu..
AKu: eehh pesal lak nk tau..(dalam hati mmg nyumpah la fonen ni..nk mkn penampar nak?)
Nyah: en..bla...bla...
Aku:  x minat la
Nyah: bla..bla...
AKu: ko ckp la sorang2...


hahaha
aku biar je dia ckp sorang..aku nk makan...biar bil tel diorang baik..
ada aku kesah..dah ckp x nk ma..


Sekian..

pas ni klu dia tel lagi..siap la..cannnntassssss..

p/s: pagi ni x sarapan..wajib makan berat tghri ni...teringat sambal sotong yg diperkatakan tu..wow...tp masak sendiri lgi best..so tghri ni nk mkn pe yek..mmmm..teringat awek mee bandung..lama x tackle tegur dia...hahah

Rabu, 27 Jun 2012

comey x...hehe

As salam...

wanie mesti bising aku update 3 kali sehari.hahaha
biar la..aku bosan ni..

selak punyer selak jumpa pic lama

hahah

ni la aku masa bby..hik2

sumpah aku cute..hahah(mesti perasaan abis..lempang diri sendiri)
mesti nakal aku ms kecik..cm ne la parent jg aku kan..teringat kmpung...



sekian..

p/s: mgu ni nk balik kmpung..hhuhuhu..nak lantak doyan, otak2..murtabak spore...and steambot...yeyyy

aduh nyah...wa x nk la..blah boleh x..

As salam..

Korang penah x rasa cam nk lempang org laju2...pastu wat abugittt(cam street fighter tu)

aku bukan prejudis pada golongan diorang sgt but klu dah x reti bahasa..nka wat cm ne kan

amboi..apsal ckp cm marah ni.hahah.. mana ada marah  ekekek


sbnrnya citer ni lawak gak..kelakr bile citer kt org..


nk dijadikan cerite..ada sorang nyah  bapok ni asyik dok kol aku je..hello..aku bukan ada pe2 ngn diorang hokeyy...


ni semua sbb dia ni dr UNIASIA insurance..nk jual insurans la tu
..gedik nak mam..kalau awek nk gedik ok gak..nyaman..


Babak 1

Nyah: hello boleh cakap ngan *********** x..?
 Aku: ye sy bercakap..
Nyah: encik..kata mana ni..wat pe..
Aku: err...sapa ni..
Nyah: ala encik ni..jgn la marah...tanya pun marah..(gaya gedik)
AKu: x de lah..just tanya je..
Nyah: Encik..cakp la wat pe..cakap la..(gedik lg)
Aku: errr..tgh meeting(seyes tgh meeting)...sapa ni..nak pe..
Nyah: Yeke meeting..meeting ngan sapa...
Aku: eh apsal nak tau lak..(dlm hati nk debik je fonen ni)
Nyah: cikk...ala..ckp la meeting ngn sapa..meeting pe cikk..
Aku: adehhh..meeting la ni..
Nyah: cik..keluar la jap..nk cakap sikit ni..
Aku: tutttt..tuttt.tutttt
(mls lyn ko..serammm..haha)


bersambung...


p/s: aku x tahan gelak masa taip ni..camm hampeh je..hahah

Breakfast...My Fav..

as salam..

simple breakfast...but suke mkn cam ni..
x boleh mkn berat2
kdg2 jek..

karipap n kuih sambal..

konfius ngn kuih sambal ni
org cakap pau goreng
ada org ckp burger malaysia..
ntah pe nama betul dia
sapa tau..
jgn bg nama cm smlm dah ler..hahahah




adiosss..
kbai..

#wanie...ko nak x..sian ko lapar..aku bg tgkpic je k..hahaah


p/s: lagu yana samsudin n sam ni cambest je..hik3

Selasa, 26 Jun 2012

The Good and the Bad

Selamat petang..
as salam..


td lunch kt SACC...

lunch...hmmm...average to poor..

igt aku sorang je yg rasa cm tu..
tpi org luar pun ckp cm gtu gak..
x sure lak nape ngn ari ni..bcoz sblm ni org kata ok..

the paling x best tu adalah tom yam yang cm bukan tomyam....Fail!
sorry geng..bukan kutuk but u  need improvement....


but...dessert ok..nasib baik..ending ok...ok la kot..

so dlm pic..the bad and the best..





adios...

p/s: jg booth buat ku hyper...sekian.hahah


Gulung Gulung Keras..hahaha


As salam..

Bersiaran "live" dari shah alam convention centre (SACC)..

sebab ada event kt sini..konvensyen ICC dan QE wilyah tengah...

Bab Lawak

Tengah2 lepak kt bilik sekretariat..sembang la ngn staf2 yang ada....
masuk la citer bab makan..ada lak sorang mamat ni (nama dirahsiakan) boleh citer psl satu kuih ni yg sedap
kat alam sentral..

dia dok cerite..pum pam pung pang..kuih pe ni dia ckp ni...

"ala..kuih gulung-gulung keras tu.."..dengan yakin dia cakap...semua dok pikir pe bnda dia ni ckp..

sekali kuih gulung-gulung keras tu rupanya Popiah!!!

hahahahah
gelak guling2 kitorang dlm bilik ni...adehhhh
sdp nama ko bg..hahahah

 pic from eden2812.blogspot...tq


sekian..ahaksss...

Isnin, 25 Jun 2012

oh rambut..

hallu..
as salam


semalam nk jadikan ceriter..gigihkan gak ke kedai gunting rambut..mls nk gunting sbnrnya..sbb
tanda protes..nak bela rmabut panjang.
 
x tau la..suke rambut...tp klu x potong cam semak pun ada..maklum lah..jenis x suke pakai minyak rambut..
pastu lak..klu x potong selalu pening kepala...

tapi klu potong x ensem kemas lak..kang jd budak la sekolah la pulak kan..dah la muke cm cute2 budak sekolah ahakss..maka gigih la nk kena potong..opsss sorri  pic x de..mls nk snap..

sebut pasal rmbut ni..wa ada mslh sikit la..rambut asyik gugr je..doktor cakap sbb stress..ye mmg aku stress..x kan sbb mknn.aku dah x mkn sbb diet skrg.hahah

tp bahya gak la gugur ni...wa x mo botak okeyyy..x mo jadi cam zaibo..x mo jd KIMBO!!!!


bukan pe..ssh time klu p umrah atau haji..klu gugur msa usik2 rmbut..dah kena bayar dam..ha..cm ne..

so skrg tgh ggih pakai syampu yang hair fall control...nmpk cm ok dah syampu CLEAR ni..
klu x jalan gak..wa kena cari JACkie Chan..

Abg Jackie...pinjam..syampu BAWANG!!!!
ngeh ngeh ngeh...org kata bagus cuma bau dia x sedap sgt..

Sekian entry yang ntah pe2..
hahah..saje nk bg gelak sendiri..

sapa2 yang x nk botak atau x nk jd cm KIMBO (kimin botak) sila lah guna syampuu BAWANG!!!

(ini adalah iklan perosak yang x mmg rosak..lagi x dibayar)



Adios!!!..


p/s: boleh x guna bawang merah tau putih je..jimat sikit..heheh



all pic credited to mr google..thanks


Ahad, 24 Jun 2012

Thank you...:(

as salam..

kadang2 kite as kawan nk tenangkan kawan kite yang dalam masalah..
tapi kalau kawan tu dah always negatif..wht should we do?

when we said 4 is 2+2 and can be 3+1 but he/she still say 4 is 4..
why dont u just accept the facts tht numbers can be diff..

Dear friend..

hear these..(read as well)

“Life is an awful, ugly place to not have a best friend.”
Sarah Dessen, Someone Like You 

“The truth is, everyone is going to hurt you. You just got to find the ones worth suffering for.”
Bob Marley 

“We'll be Friends Forever, won't we, Pooh?' asked Piglet.
Even longer,' Pooh answered.”
A.A. Milne, Winnie-the-Pooh  

“Silence make the real conversations between friends. Not the saying, but the never needing to say that counts.”
Margaret Lee Runbeck 

“Am I not destroying my enemies when I make friends of them?”
Abraham Lincoln 

“Friendship marks a life even more deeply than love. Love risks degenerating into obsession, friendship is never anything but sharing.”
Elie Wiesel 

“Words are easy, like the wind; Faithful friends are hard to find.”
William Shakespeare 

“You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.”
A.A. Milne, Winnie-the-Pooh 

“Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.”
Albert Camus  


you can read and say tht u dont agree with all these words...fine..but the effort to find all these words is more than all for u to think about..

tq for reading...:( 


p/s:
bile kite try cuba yg terbaik..satu pihk anggap bnda tu x baik..ntah la..dunia2..tak tau la post tu tuju pada sapa..but i take it dengan redha..innamaakmalubinniat..
Ya Allah..kau tunjukkan lah dia sinar2 yang hatinya agar tidak gelap dengan perasaan yang tidak perlu. Bukakan hatinya agar dapat melihat antara kaca dan permata..Bimbinglah dia kearah kelembutan..

momo says...Everthing...







Untuk santapan motivasi sebelum tidur..maafkan semua org sebelum anda tdo..insyaAllah anda akan lena..jika betul2 ikhlas memafkan..huhu'











p/s: dun know wht happned..but be strong..:)

Sabtu, 23 Jun 2012

Masak jap..

selamat tgri...


dah lama x rajin masak..
ari ni nk rajin sikit..
dah p pasar td..
skrg nk masak..


#kbai..



p/s: comey sgt pic atas tu...luv my perpel hippo

Sakit Badan....Padan Muka aku..


As salam..

Salam hujung minggu..

Malam td x lena tdo..panas..mimpi dia je...bola...mmg x boleh tdo la..tapi mmg kena tido gak sbb penat..tapi mmg kena bangun awal pg sebab rasa rugi kalau bangun lewat..masa yang pergi x kan kembali...so kena hargai sangat masa...

Tapi bangun pagi ni mula terasa sakit badan..why?

sebab semalam p gatalkan diri bersukan..dah balik sbnranya..lalu tepi dewan..tba2 terdetik nk tgk sapa ada..mmg diorang tgh main badminton...abis kena provoke..."bile ko nak turun la..

hahah
mmg lama giler x turun main..dulu mmg sport feveret..tapi rasa nya adah nk dekat setahun kot x pgg raket tu..ada sebabnya..nk jaga hati org pun ye..hahaha.


so ptg tu main la..mmg semput den..tp still ok la..x de la semput sgt..stroke still ok.smash ok..cuma refleks dah kurang..berat kot.hahah.mana xnyer asyik ternak lemak je...hahah

so mmg daha gak dah...klu dah lama x main mmg cam ni la makan dia..sengal2 badan..dah la ari ni byk keje..hadap je la..sapa suh ko malas min...

tgl sebulan je lagi..pastu bulan pose..ssh sikit nk main bdminton..tp teringt time dulu kt UKM n OPis..dah kemaruk main bdminton..pas terawikh balun gak main..sampai kul 1..gile2 lah..badan cm tu gak..hahah

ok la..tu je nk citer...TC semua..as salam..



p/s: air pump ikan rosak pulak..baru je beli..abis..abis..nk potong rambut la cm ni...erkkk..ada kaitan ke.haha..



dlm kegembiraan ada kesedihan

Jumaat, 22 Jun 2012

Sekadar Muhasabah Diri..

Assalamualaikum..wbt

Malam ni just nak share dan sama2 menilai diri kita dan juga pada org lain..

InsyaAllah moga2 dapat manfaat bersama..


mmg benar kata2 di atas..harap aku akan terus memberi bantuan pada yang memerlukan tanapa balasan..
 
hiasi diri dan peribadi dengan kata2 yang indah dan baik2..
peringatan untuk diri sendiri juga..


wassalam..


p/s: dear readers....tq sbb bace...keep updating ur blog too....


Kehilangan...Kehidupan..


Assalamualaikum wbt

Salam Jummaat yang barokah..
Salam ukhwah...


ramai berkata mimpi itu adalah mainan tido..hanya mimpi org2 tertentu sahaja yang boleh ditafsirkan.
namun ada juga yang memberi petanda kepada sesesorang itu,  waallahualam..

Malam semalam..sebelum tidur...rasa kehilangan yang amat sgt dirasai..kehilangan apa? hanya allah sahaja yang tahu..

malam itu terus aku tidur untuk melupakan apa yang meyedihkan..bangun tengok bola pun  x terjaga..apatah lagi terjaga untuk minum air..

pada waktu itu..aku didatangi mimpi..
tak pasti sama ada perlu di kongsi atau tidak..klu x..aku akan delete post ini..sila tegur ye..

Dalam mimpi tersebut..aku telah berjumpa dengan seorang ayah..ayah muda..gembira kerana kelahiran bayi nya..aku x sure sapa dia..cuma tumpang gembira..tersenyum...

tatkala doktor telah ambil bayi tersebut..kelihatan muka2 gembira ahli keluarga...

tiba2 doktor datang kembali mmbawa bayi tersebut...bayi itu sedang telah tiada lagi...
pelik...
sekejap sahaja gembira itu.. si ayah berubah muka..

aku segera mendapatkan bayi tersebut..aku tau aku bukan sesiapa...hanya org luar..
aku pegang bayi tersebut..tenang muka nya...tersentuh hati..aku usap2 muka nya...dengan harapan bayi itu hidup kembali..
masih tiada gerak..
aku angkat bayi itu dan dukung erat2 dlm pangkuan ku..aku usap2 seluruh badan bayi itu..seperti mendodoikan anak..sambil mulut x henti2 berselawat....

Tidak lama selepas itu..bayi itu mula bergerak...dan melontarkan senyuman...subhanallah...
bayi tersdebut kembali bernyawa...

aku adalah seorang yang jarang untuk memberikan kucupan dan ciuman pada bayi orang lain..sebab segan..even anak sedara..

tapi pada ketika itu...aku x henti2 kucup dahi n cium2 muka bayi tersebut tanda sgt gembira..alhamdullillah...
terasa sgt syg pada bayi tersebut walaupun tiada ikatan darah..

tiba2 aku terjaga...

aku terdetik..apa yang dimaksudkan dengan mimpi tersebut..

allah jua yang tahu...moga2 ada yang baik dapat aku dapat..
org kata mimpi ni terbalik..x tahu lah...




selamat bekerja..

as salam..



p/s:
semoga bahagia

Khamis, 21 Jun 2012

momo says...

Selamat petang..


#kbai..

Followers...57 je?


Assalamualaikum  wbt...

Kelmarin nampak bergerak jugak bilangan follower of my blog..dari dulu 56 je..tp dah tambah 57..

Thnaks to Hanis (http://cahayasangpecinta.blogspot.com/)...

Bila la nk tambah lagi ni..tu la..padan muka..sapa suh x rajin blogwalking..

haiyaa...

mmg mls pun..bz ma...

insyaAllah akan update selalu..ni pun amik semangat kak eynda sbb dia pun dah aktif balik..
u always my inspiration kak..hehe


kbai..

wassalam..


p/s: geram  ngn semut2 api yang dok dlm laptop ni..eeeeee...

Rabu, 20 Jun 2012

some words for me..and maybe for u..:)


insyaAllah..

:)

harap2 cm tu la..
amin..

Wordless wednesday--:(

hmmmmmmm
hmmmmm
hmmmmmmm
hmmmmmm
hmmmmmmm
hmmmmmmmmmm
hm
hmmmm
hmmmmmm
hmmmmmmmm
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
hmmmmmmhmmmmmh
mmmmmmmmmmm
hmmmmmmmm


banyak bnda nk diluahkan...

biar lah dulu..mgkin belum tiba masa..

pendam?

have to..

hmmmmm
hmmmmm
hmmmmmmmmmmmm
hmmmmmm
hmmmmmmmmh
mmmmmmmh
mhhhh



ok bai...

My guppies (pics and video)

As salam..

seperti yang dijanji..
current update on my guppies...
pics and video..

hehe




video

bising sikit video ni..mkcik2 sibuk gossip pagi..hahah

Selasa, 19 Jun 2012

guppies..guppies


As salam..
dah lama x cerite pasal my ikan2..

well untuk for now..my ikan2 guppy dah byk membiak..x tau berapa byk generasi yg ada but i think dah 5-6 generasi..

dari 2 ekor smpai sekarg..now..dalam bowl tu dah sesak sgt..

hari demi hari dok bagi kepada kawan2....

rasa nak kena beli bowl baru kot..bukan x de bowl bari ni dah second bowl but yang second tu dah bagi bro zaff..

so considering nk wat bigger bowl lah..yang ketiga..tapi cm mls nk beli..so bg2 je la anak2 dia ni...

org dok tnya cm ne nk biakkan ....semua bnda dah follow..tapi still cm tu gak

.well guyss..follow my tips..

rajin2 memberi sedekah anak2 guppy kt org..then makin byk la n murah rezeki anda nanti...


will update the bowl with all the guppies sson..

see ya..



Ahad, 17 Jun 2012

Sabtu, 16 Jun 2012

HADIAH DARI ISRAK MIKRAJ

HADIAH DARI ISRAK MIKRAJ

Assalamualaikum, 

Tepat pada malam 27 Rejab, terjadinya satu peristiwa yang amat luar biasa lagi bersejarah bagi umat Islam iaitu Peristiwa Israk Mikraj.

Israk Mikraj yang dialami oleh Nabi Muhammad s.a.w. dengan berserta jasad dan rohnya.
Banyak hikmah dalam peristiwa Israk dan Mikraj yang menggemparkan itu. Dalam kejadian Israk Mikraj, Nabi Muhammad s.a.w. diisrakkan oleh Allah dari Masjidil Haram di Makkatul Mukaramah ke Palestin dengan mengenderai buraq bersama Malaikat Jibrail.

Kemudian dari Masjidil Aqsa, nabi s.a.w. diMikrajkan dengan menjelajahi tujuh lapis langit hingga sindratul Muntaha bahkan ke Mustawa. Dalam perjalanan Mikraj inilah Nabi dapat melihat banyak tanda-tanda kebesaran Allah s.w.t. Di sana Nabi s.a.w. berdailog dengan Allah s.w.t. dan Allah s.w.t. menghadiahkan suatu perkara untuk dibawa pulang oleh nabi s.a.w., iaitu perintah SOLAT LIMA WAKTU untuk nabi sampaikan pada umatnya.

Peristiwa Israk Mikraj berlaku selepas terjadinya tahun dukacita kerana pada tahun itu Rasulullah s.a.w. mendapat musibah secara berturut-turut dua insan yang amat disayangi dan tempat bergantung iaitu isterinya dan pamannya. Kehilangan kedua-dua insan ini memberi tamparan hebat kepada Nabi s.a.w.

Dan merasakan tugas menyeru penduduk Makkah kepada Islam tidak mampu dilanjutkan lantaran begitu hebat tentangan yang baginda terima. Baginda berangkat ke Thaif selepas merasa ruang untuk memgembangkan dakwah di Makkah begitu sukar dan berharap penduduk Thaif akan menerimanya sekali gus membantu perjuangannya.Namun tanpa diduga, bukan saja tidak sudi menerima seruan bahkan mendapat pelbagai cemuhan dan dilontarkan dengan batu sehingga muka dan tubuh baginda luka hingga baginda jatuh pengsan.

Baginda mengadu mengenai kelemahan dan kekurangan tenaganya dalam menghadapi orang kafir. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui dan sekiranya Nabi ingin membalas perlakuan jahat orang Thaif terlaksana tapi Nabi s.a.w. tidak bersifat pendendam. Atas tujuan menghiburkan Nabi dan memantapkan lagi iman baginda maka Allah menghantar malaikat Jibrail bersama kenderaan Buraq untuk menjemput Nabi menemui-Nya untuk diperlihatkan tanda-tanda kebesaran-Nya dan meperteguhkan iltizam baginda dalam meyebarkan risalah-Nya.

Dalam perjalanan Israk Mikraj, pelbagai keadaan atau kejadian diperlihatkan kepada baginda. Semuanya menggambarkan fenomina yang pasti akan terjadi keatas umat baginda kelak. Segala gambaran yang sebenarnya menjadi teladan kepada kita semua.
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim ada menceritakan hal ini, antaranya :

Nabi s.a.w. menemui suatu kaum yang bercucuk tanam menuai hasilnya pada hari yang sama . Ini menggambarkan mereka yang berjihad pada jalan Allah, diperggandakan suatu kebajikan hingga 700 kali ganda.

Nabi s.a.w. melihat suatu kaum yang menghempapkan kepala mereka dengan batu besar dan sehingga kepala pecah dan ia pulih seperti sediakala. Mereka melakukan tanpa rasa penat. Inilah gambaran orang didunia malas dan berat kepalanya untuk menunaikan solat.

Ada kaum yang perut besar seperti rumah. Setiap kali mereka cuba bangun, mereka terjatuh. Ini adalah gambaran orang yang memakan riba. Ada kaum yang mengunting-guntingkan lidahnya, dan setiap kali lidahnya putus, kembali pulih semula . Ini gambaran ahli pidato yang membawa fitnah.

Banyak lagi kejadian yang diperlihatkan kepada baginda. Semuanya itu adalah pengajaran dan ingatan orang muslim. Sebelum dimikrajkan, baginda sempat bersembahyang sunat bersama Malaikat Jibrail dan ruh anbiya'yang Allah berkati sekelilingnya.

Dari masjid ini, Nabi s.a.w. terus di mikrajkan iaitu dengan mejelajah tujuh lapis langit lalu sampai yang tertinggi iaitu Sidratul Muntaha bahkan ke Mustawa. Di sinilah baginda bermunajat dengan Allah dan Allah memberi hadiah yang mata bernilai untuk dibawa pulang kepada umat nabi Muhammad s.a.w. yakni perintah solat lima waktu sehari semalam.

Umat Islam yang benar-benar mempercayai bahawa Qiamat itu pasti datang dan setiap perbuatan itu akan dipertanggungjawabkan, sewajarnya mengambil iktibar daripada peristiwa israk mikraj yang menakjubkan itu Solat pula adalah satu ibadat yang istimewa dan terpenting. Rasulullah menerimanya secara langsung dari Allah sedangkan ibadat puasa, zakat dan haji diwahyukan melalui Malaikat Jibrail.

Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj mengandungi lautan hikmah yang harus dikaji dan diteliti terutama betapa pentingnya solat dalam kehidupan seseorang Muslim. DEngan solat, setiap Muslim dapat berhubung dengan penciptanya lima kali sehari dalam bentuk dialog langsung. Jika kita jauh tersesat dan banyak melanggar larangan Allah, hentikanlah dengan segera dan kembali melakukan pekerjaan kebajikan.

PENGAJARAN DARIPADA PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

Jika minggu lepas, ruangan Bimbingan Rohani menceritakan peristiwa Israk dan Mikraj bersempena dengan bulan Rejab yang penuh keberkatan ini, maka minggu ini kita akan dapat melihat sebahagian daripada hikmah dan pengajaran yang boleh diambil daripada peristiwa tersebut ke arah meningkatkan keimanan dan ketakwaan kita terhadap Allah S.W.T. Kami juga menggalakkan anda membaca pelbagai bahan bacaan atau mengikuti pengajian ilmu yang berkaitan bagi menambah pengetahuan serta meluaskan perspektif tentang peristiwa Israk dan Mikraj ini.


Pengajaran yang boleh diambil daripada peristiwa Israk dan Mikraj ialah:

1. Kuasa Allah S.W.T. adalah tidak terbatas dan Dia boleh melakukan apa sahaja yang dikehendaki oleh-Nya, seperti membawa Rasulullah S.A.W. dari kota Mekah ke Baitul Maqdis dan dibawa mengadap ke hadrat-Nya di Sidratul Muntaha di dalam jangkamasa yang begitu singkat, iaitu satu malam. Ini kerana apabila Rasulullah S.A.W. menceritakan tentang peristiwa ini kepada masayarakat umum di Mekah, mereka mentertawakan Rasulullah. Hanya Saidina Abu Bakar As-Siddiq mempercayai kata-kata Rasulullah, dan beliau diberi gelaran "As-Siddiq" yang bermaksud "orang yang benar".

2. Sebelum Rasulullah di"israk"kan, baginda telah menjalani suatu "pembedahan" untuk membersihkan hati, dan dimasukkan unsur rohani, iman dan hikmat. Ini menunjukkan kepada kita bahawa di dalam peringkat pertama untuk bertemu Allah S.W.T., kita perlu membersihkan diri dan jiwa kita daripada pelbagai sifat mazmummah yang tidak baik dan menanamkan sifat mahmudah yang baik. Dengan jiwa yang tenang, penuh keimanan dan ketakwaan akan dibawa bertemu dan mengadap Allah S.W.T.

3. Pelbagai peristiwa yang dilihat dan dialami oleh Rasulullah S.A.W. semasa di dalam Israk bersama malaikat Jibrail memberikan gambaran menyeluruh perihal umatnya di bumi ini dalam menjalani kehidupan sebagai khalifah Allah. Ada yang melakukan kebajikan, ada yang melakukan kemaksiatan dan mereka menerima balasan yang setimpal dengan apa yang telah mereka kerjakan daripada Allah S.W.T.

4. Allah S.W.T juga telah menunjukkan kepada Rasulullah dan umatnya bahawa iman dan akidah yang teguh merupakan asas kepada sifat keislaman yang sejati dan akan diberi balasan baik oleh-Nya. Ini berlaku kepada tukang sikat Firaun, Mashitah sekeluarga. Walaupun diugut dan dibunuh oleh mereka yang kufur, Allah S.W.T. menganggap pengorbanan itu sebagai suatu syuhada atau jihad kerana mempertahankan agama Allah.

5. Orang yang beramal soleh dan berjihad di jalan Allah akan diberi balasan berlipat ganda seperti satu kaum yang menanam dan menuai hasil tanaman mereka yang keluar berulang-ulang kali.

6. Rasulullah telah memilih minuman untuk baginda iaitu susu berbanding arak yang ditawarkan oleh Jibrail A.S. Ini jelas menunjukkan bahawa susu merupakan minuman yang berkhasiat dan arak pula minuman yang tidak disukai oleh baginda dan juga Allah S.W.T. kerana ia memabukkan dan akan menyesatkan umat Islam daripada mengingati Allah S.W.T.

7. Beberapa tempat yang telah disinggahi oleh Rasulullah untuk mengerjakan solat seperti Madinah, Bukit Tursina dan Masjidil Aqsa adalah tempat yang terpilih dan mulia. Maka jika kita berkesempatan untuk berkunjung ke sana, adalah sunat untuk mengerjakan solat di tempat-tempat tersebut.

8. Allah S.W.T adalah Maha Pengampun lagi Maha Mendengar. Bermula daripada perintah agar umat Islam diwajibkan mengerjakan solat 50 kali sehari semalam, atas permohonan Rasulullah S.A.W. sebagai kekasih-Nya berulang kali (sebanyak 9 kali), Allah S.W.T telah mengurangkannya kepada 5 kali sahaja sehari semalam seperti yang kita kerjakan sehingga hari ini.

9. Surah Al-Fatihah dan Ayat Kursi merupakan ayat-ayat suci Al-Quran yang banyak keberkatannya sekiranya dibaca dan diamalkan di dalam kehidupan seharian. Ini kerana surah ini dinyatakan dengan jelas oleh Allah S.W.T. kepada Rasulullah S.A.W. semasa mengadap-Nya.

Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S.W.T.:
"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israa': Ayat 1).

PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

Sempena bulan Rejab yang banyak keberkatannya ini, ruangan Bimbingan Rohani menyorot peristiwa Israk dan Mikraj yang berlaku pada 27 Rejab, setahun sebelum Hijrah. Penerangan yang diberikan adalah bersifat sepintas lalu, dan dicadangkan agar anda merujuk kepada ahli agama yang benar dan bertauliah seperti ustaz atau guru yang berkenaan bagi mendapatkan fakta dan huraian selanjutnya.

Ringkasan peristiwa Israk dan Mikraj

1. Sebelum Israk dan Mikraj
Rasulullah S.A.W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S.A.W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman.ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):
Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S.A.W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

1. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.

2. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah;

3. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

* Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

* Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).
* Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

* Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

* Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

* Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

* Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

* Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

* Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

* Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

* Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

* Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

* Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.
Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.


3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

1. Langit Pertama: Rasulullah S.A.W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

2. Langit Kedua: Nabi S.A.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.

3. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.

4. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.

5. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

6. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

7. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W., Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu.
Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH". Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

8. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

9. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

10. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S.W.T : Ya Muhammad.
Rasulullah : Labbaika.
Allah S.W.T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.

Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S.W.T : Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W. merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

4. Selepas Mikraj

Rasulullah S.A.W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)

Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1).



wallahualam..~

Search in this blog

Related Posts with Thumbnails