Selasa, 6 Oktober 2009

First step untuk bela ikan Guppy



Rasanya ramai yang disana nak tau pe yang diperlukan untuk bela ikan ni..So today i will story how to bela this kind of pet..in my own experiences and through reading..

Actually if u guys baca post2 sebelum ni pasal guppy..ikan ni adalah ikan jenis tropika..so for us kat malaysia ni it will be easy coz the temperature needed to take care guppy ni dah ok la..guppy ni boleh hidup normally pada suhu(18-27°C).

Ikan ni antara yang paling mudah dibela dan dibiakkan..sebab pe?

1) ikan ni beranak bukan bertelur
2) kadang2 tak de filter pun boleh hidup..even ada yang letak kat dalam pasu
je..still can breed a lot.
3) once beranak ..its can take between 25 to 200 fry(anak ikan guppy dipanggil cmni)..but tengok la gak survival dia kan..normal..10-35 fry.

So the first step to bela this ikan adalah sediakan lah tempat dia serta barang2 yang patut.Pe yang patut tu?

1> of course an aquarium..nak mantap cari la yang 5-10 gallon water punyer..klu susah sangat cari la yang jenis bowl punyer even pasu bunga yang jenis lutsinar pun ok..tapi,,kita ni ada gak rasa kecian kan..bagi la depa berenang bebas sikit..cari yang man-man orang johor cakap..heeh

2> then u need a filter..if u guna cam bowl je..tak de pun ok but kena jaga water dia la..takut kena polluted by algae..filter yang bagus or yang biasa2 pun ok..cari yang not to strong la..cari yang just nice..if u guys tanya kat kedai dia sure akan rekomen yang terbaik utk guppies..

3> water conditioner pun kena gak..anti klorin ni cm wajib la coz ikan ni fresh water punyer ikan..so it must be fresh..satu botol murah je RM 1-1.50.u can use it lebih dari beberapa bulan..

4> makanan dia--ada yang dijual yang jenis untuk guppy..kecik2 je,halus..beli yang mahal sikit pun x pe..jagn yang beli dalam plastik yang harga dia tu RM1.50..tu sure ikan tu mati..makanan tu penting..make sure ikan kite tu dapat protien yang cukup.lagipun makanan tu pengaruhi keadaan air dalam tu.

5> tumbuh-tumbuhan---> ni pun penting gak..boleh cari samaada yang real atau tiruan..ni penting untuk dia membiak..anak ikan akan sembunyi selapas diberanakkan sebab takut mak dia kan makan dia..its true!!

6> if malam tempat u tau siang sejuk atau bile2 la..u are recommended to pasang lampu..ni untuk heat air dalam akuarium tu..lebih2 lagi masa ibu ikan tu bunting..she need rasa2 yang warm2..tapi antara 23-27 celcius je..org barat biasa pakai la..banyak bergantung pada heater..tapi dalam air still sejuk kan..so pakai la..


7> then kena ada ikan la..make sure if u nak breed ikan ni the ratio will be like 1 male 2 female..so male tu rileks la..x yah gelojoh..huhu..klu u beli ikan ni..normally ikan yang betina tu dah ada isi..maksud i bunting la..so dalam3-4 minngu dia akan beranak..ha tu u all kena tunggu k...

oh sebelum terlupa..jgn la campur ngan ikan lain cam jenis barb atau predator yg lain..mati la ikan tu kang..ikan tu kan menarik..terutamanya ekor dia..sure kena ngap!!...just guppies ok..


So that it for now..next kite tengok lak cm ne nak tukar air and other info for this fish..see you soon..make sure u'll get the update

60 ulasan:

  1. mcm mn nak estimate berapa byk nak bagi dia makan..sy ada 14 ekor..tkut lebih pulak..

    BalasPadam
  2. nak bagi makan kena tgk gak..klu tmpat dalam pasu atau balang..pastikan jgn over bg mkn.sbb guppy akan makan tnpa henti n ven mmbwa kepada mati..klu ada filter its ok sikit
    sbb air tu kena jg..tu lg penting
    so untuk estimated tu kena try dulu bg mkn
    mybe sehari dua kali tu dalam 3 cubit kot..kena tgk..sekali bagi tu dia bis mkn ke x..

    BalasPadam
  3. mcn mne nk tau ikn guppy yg btine or yg jntn??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan guppy jantan warna ekornya warna warni ,ikan guppy betina besar skit

      Padam
  4. sennag je..nak tau jantan..badan dia kecil dan ekor sgt kembang+cantik (cam dalam pic)
    kalau betina..badan dia besar ekor x sekembang cm jantan..biasa je..:P

    BalasPadam
  5. ikan guppy bole hidup ngan Tetra kan ??

    BalasPadam
  6. it's about a month i bela guppies. tapi yang peliknyer,still tak beranak jugak. Tapi yang female, sumer gemuk2. All the instructions u've given, samer jer ngan apa yg i buat. still menunggu jugak biler i boleh tengok anak2 ikan tue

    BalasPadam
  7. lepas ibu beranak kena asingkan ke ibu dgn anak dia tu... pastu klu asing ibu dgn anak ... anak2 tu nak kasi makan apa? dan berapa lama jangka masa dia bunting yer?

    BalasPadam
  8. tgk rezeki gak kot..hehe
    kalau nk tau ada pregnant ke x..tgk pada bahagian perut yg kembung tu..kalau ada dark balck spot..tu tgh preggy la tu...

    kalau x beranak gak..mgkin environment tu berapa nk sesuai..atau..dia dah beranak but u x sedar..then the fries mati..sbb dia sgt2 halus..

    environment yg sesuai tu tgk balang tu cm ne..letak la pokok2 air buat anak2 tu sembunyi ..satu lagi kn tgk bilangan guppy dlm balang tu..if guppy tu byk atas sbb anak2 diorangx pe..but if klu x knl..then dia akan mkn..so kena tgk2 gak

    BalasPadam
  9. ada org asing...ada org x..dulu i asing but skrg mls nka sing still ok..just letak pokok2 dlm tu or kayu buat anak2 tu sembunyi...

    anak2 guupy x kan mkn pe2 dlm ms tertentu..dlm semingu kot..
    after tht..u just bg mkn pe yg guppy makan..
    pro breeder akan bg mknn khas..but for kite ni x pe..still can survive..cuma jgn bg lebih..coz tu la punca mati cpt..kn kwl mkn kt situ..

    dulu ada gak bg kuning telur rebus..sbb ada yg wat cm tu..nk bg protien..but it will kotor.huhu

    BalasPadam
  10. tumpang tanye, ikan ni xyah guna oxygen pn xpe eh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. x payah pun boleh,tapi kna guna pump filter.klu berminat nak ternak bnyak cll sy ye? 0177497853 insyaallah sy bole bantu.tk

      Padam
    2. mungkin mescon ckiser ckp oksigen tu filter kot..
      x perlu pun x pe..but if larger scale punyer bela..disarankan pakai

      Padam
  11. aah...x yah pun x pe..tapi kena jg air dia..tu je

    BalasPadam
  12. saya dah sebulan bela ikan guppy.. guppy betina suka gaduh.. and guppy jantan mati ... la pulakkk

    BalasPadam
  13. cam na nak elak dia gigit ekor ikan yg lain

    BalasPadam
  14. la.pulak..ni mesti guppy betina x suke poligami ni..hahah..lebih kan jntan..ikut nisbah 1 betina 2 jantan...

    klu nk elak dia ggt ekor..kena bg dia mkn la.tu x cukup mkn tu..tp ggt ekor tu normal bg awal2..lm2 x de..

    BalasPadam
  15. kenapa ikan guppy saya selalu duk kat permukaan air???...
    adakah ia normal???...

    BalasPadam
  16. ia normal..x de mslh..ada masa dia ketasa dan ada masa dibawah..anak2 guppy lebih byk luangkan ms kt atas permukaan..

    mereka mgkin lapar? maybe..oksigen maybe..
    but tu normal

    BalasPadam
  17. kes ikan gigit ekor ikan .... ye la dah tak ggt. and ikan dah beranak... yahooo... guna air mineral kat opis age untuk ikan guppy saya. bole ke saya bagi makanan yg sama macam guppy lain untuk anak2 ikan ini..

    BalasPadam
  18. memandangkan issue poligami ikan guppy ni.. so cara pembelian adalah 3 betina 6 jantan betui tak?

    BalasPadam
  19. wahh..tahniah..kalau dah beranak..kena hati2..kalau boleh pertukaran air tu x yah kerap pun x pe..klu org yang jaga betul2..mmg ada makanan untuk fry a.k.a anak ikan ni.but if u guna makan yg super halus tu dah memadai..fry x mkn sgt mgu pertama tu..

    BalasPadam
  20. 3 betina 6 jantan shouuld be no problem if akuarium atau bowl tu besar..klu kecik jgn letak banyak2..diorang rimas..klu "mereka" dah biasa x pe..klu cmpur2 sgt x byk yg boleh survive

    BalasPadam
  21. nak tanya .. anak ikan ni memang mudah mati ke. coz anak ikan saya dah mati 2 ekor baru umur 3 weeks..

    BalasPadam
  22. ikan aku dah beranak bole ke si anak2 ni aku biarkan with the ibunya.

    BalasPadam
  23. kenapa anak ikan tak color normal ke tu..

    BalasPadam
  24. anak ikan akan mudah mati klu persekitaran x sesuai..

    mak ikan ada yang makan anak2..klu dalam tmpat tu x de ketakpokok atau kayu etc..better pindahkan buat beberapa waktu..dlm seminggu dua..

    normal..warna akan terhasil bile anak ikan dah besar sikit..anak ikan betina ssh nk nmpk warna dia wpun usia dah agak matang..

    BalasPadam
  25. hi. setiap kali i cuci tempat ikan i.. compom ikan guppy mesti mati 1 or 2.. ngapa ya..

    BalasPadam
  26. mungkin saudara/saudari guna teknik salah semasa cuci..perkara yang perlu ingt..kalau boleh jgn tukar air semua air..buang 2/3 sahaja air..then tambah air..sbb dlm tu ada nutrien yg mana ia baik untuk ikan..semasa tukar air..antiklorin perlu letak ikut sukatan yang betul..dan jangan tukar air terlalu kerap!!

    BalasPadam
  27. guna aquarium atau pasu lebih baik...

    BalasPadam
  28. dua2 boleh..klu malas nk jaga..pasu yang sesuai

    BalasPadam
  29. cadang nk niaga ikan gupy.. cam na ya

    BalasPadam
  30. oh x tau la pulak..ada pengkomen atas2 tu ada biz..try call dia

    BalasPadam
  31. ape blaku kalau bela sekor guppy jantan je? sbb xnk die membiak2, just nak bela buat penyejuk mata je..

    BalasPadam
  32. xde mslh..bela je..cuma dia sunyi je la.heheh

    BalasPadam
  33. Ble bnyak2 agy best tgok dowg brenag, m'biak and d' colourfully. How's fun! Live&die lumrh dnie. Klo btol carenye ratio survide 5:1-ADMIN CHIPLAK! bhahahax!..

    BalasPadam
  34. salam nak tnya...ikan guppy tahan bopa lama ye kalo tak diberi mkn?

    BalasPadam
  35. bergantung kepada ikan tersebut kot..ikan ni jenis tahan gak..setakat 2 3 4 hari still ok
    but cmnni lah..klu seminggu x bg makan ..baik jgn bela..sbb tu menyeksa nama nyer..hehehe

    BalasPadam
  36. Ikan ni mkn jentik2 tak?ada org bela ikan ni dlm pasu pokok teratai dan diletakkan ikan ni tujuannya utk elak jentik2..mohon pendpt.

    BalasPadam
  37. Nk Tanya knp ikan guppy sy yg betina asyik mati jer bila dah perut besar. Geram pulak sy. Dah berbulan2 bela.tp belum lg ade yg branak. Asal bunting jer mati.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni sebab .. Takde jantan kot.. Kalau xde jantan si ibu payah nk keluarkan anak2 dia.. Ye lah .. Sayang si ibu kepada anak2 katenye..

      Padam
    2. faktor persekitaran ni kot.
      fisrt thing first.. nak tau keadaan bowl atau akuarium cik nad..cmne ?
      sbb klu tmpt x sesuai..mybe faktor
      perut besar x semestinya bunting ye..

      Padam
  38. Nk Tanya knp ikan guppy sy yg betina asyik mati jer bila dah perut besar. Geram pulak sy. Dah berbulan2 bela.tp belum lg ade yg branak. Asal bunting jer mati.

    BalasPadam
  39. jadi, ikan guppy bese mati sbb salah makan? sy bg mkn mknn bse je, x mmpu nk bli mknn dy.. T.T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi makan roti yang expired pon xpe..yang x habis makan tu.. Jgn buang.. Bg ikan makan .. Tpi jgn bagi semua.. Bg sukuan je ..

      Padam
    2. nak bg makan tu kena betul2 jaga..
      x boleh simply bg..ada time dan mknn yg betul..x salah bagi roti tp amaun tu kena jaga
      roti klu dah bercamputr dengan air dan berlebihan..makan air akan jd toksik sikit
      x sesuai untuk ikan..boleh mati

      Padam
  40. jadi ikan guppy bese mti sbb slh mkn la? sy bg mknn bse je, x mmpu nk bli mknn dy..huhu T.T

    BalasPadam
  41. Salam nak tanya. sy ada 12 ekor ikan guppy. Bbaru ni sekor branak da.so sy pindah smua gupy dewasa ke bekas lain. Tp smua gupy dewasa mati sekor demi sekor. Xtau npe. Mmula sy igt tlebih antiklorin.. lps2 sy tmbah air nak kurangkan anti klorin dan buat pengasingan setiap ikan...tp still sama. Last2 smua 12ekor smua mati. agak2 knpa eh? Tq

    BalasPadam
  42. MAAF KERANA TIDAK UPDATE SEKIAN LAMA

    Tanpa Nama21 April 2014 9:32 PTG -

    ye.. guppy adalah salah satu ikan yang boleh makan jentik2 atau larva..cuma dari segi pengalaman yang x seberapa ni..masa makan tu bergantung kepada ikan itu sendiri..ada yg makan sekejap ada yang ambil masa..tapi overall insyaallah akan setel..

    nad24 April 2014 10:22 PTG-
    haha..kenapa ye..biasa nya.ikan guppy betina boleh beranak berkali-kali..saya ada juga pengalaman cm nad24 tetapi faktor mati mungkin sbb terlalu byk makan..gemuk sebab mkn bukan bunting dan production dah x boleh lagi..mungkin lah..dan mybe faktor ekosistem kolam/pasu/akuarium itu juga menyebabkan si betina x dapat lahirkan bby..

    Ashiko Meiko25 April 2014 3:43 PG-
    rasa bukan salah makan tpi terlalu byk makan..if bg mknn byk2..ikan akan makan tanpa henti..akhirnya mati kerana faktor kembung atau keadaan air yang keladak..

    Tanpa Nama16 Ogos 2014 11:45 PG -
    Ada saranan suruh asingkan yang betina bukan yang jantan..
    kalau saya..saya tak asingkan ikan2 tersebut tetapi sediakan kawsan bby ikan berlindung seperti daun dan pokok di dalam pasu/akuarium tersebut..anak ikan ada mengasingkan diri dicelah2 daun


    TQ

    BalasPadam
  43. Hm.. ikan gapi yg kite beli dekat kedai kn.. if kite pkai air tapis okay x? Air tapis yg kite minum tuh pun bley kn?

    BalasPadam
  44. anak ikan gapi mengambil mase bpew bulan untuk membesar ? And ikan apa yg bole cmpur dgn ikan gapi ?

    BalasPadam
  45. Asalam..mcmana nak setel mslh ikan gapi yang mcm stres ye? ikan gapi sy tengah bunting skrg, tp cr berenang tu mcm stres..mcm trgopoh gapah..hehe..mohon pencerahan..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam mana tahu stress..?
      haha..
      org pun kalau pregnant pun boleh stress kan..
      mybe la..
      biar je ..
      jgn kacau air sgt..

      Padam
  46. Ikan gapi sye dah beranak. Sye tak perasan sejak bila ade anak gapi kat dlm akuarium. Yg pelik anak gapi tu cuma sekor je.. Gapi betina dah makan anak gapi yg lain tu ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahniah..
      ikan ni biasa beranak dengan jumlah yang byk..(x la nyk sgt)
      tp yg survive x semua.. mgkin 1 atau 2 je yg hidup
      oleh kerana beberapa faktor..
      1/ ikan lain makan
      2/ keadaan kolam x kondusif (suhu..kwsn selimdung..etc)

      Padam
  47. Boleh tak bgi tips nk campur betina dgn jntn dlm aquarium . Aquarium tu lbih krg 1 kaki kot . Ade 10 ekor jantan . Hrp dpt tlg sye .

    BalasPadam
    Balasan
    1. actually boleh campur je..tapi ratio tu kena betul..
      akuariuam satu kaki kira ok la tu.
      ratio yang biasa saya guna adalah 1 ekor betina : 2 ekor jantan
      tujuan nye untuk sukses dlam pembiakan..
      so..pndai2 la ye.. kalau boleh jgn crowded sgt ..mesti ada yang mati nnti

      Padam

Search in this blog

Related Posts with Thumbnails