Rabu, 18 Februari 2009
ReSiPi Pak TongKo
Sebab ramai dok tanya resipi ni...so today i akan share resipi ni
Resipi ni actually i amik kat web myresipi. thanks to the person yang bagi resipi dia la. Tapi biasanyer klu i buat i ada adjust sikit bahan2 dia ikut my mom punyer resipi.
Bahan-bahan ( 4-5 oarang makan )
pak tongko
* 300g tepung gandum
* 3 sudu besar gula pasir
* 2 sudu besar mentega
* 1 biji telur
* 2 sudu teh yis
* 50-75 ml air
* secubit garam
kuah
* 3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
* 4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
* garam, gula dan asam jawa
* 3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah
sebaliknya
Cara-cara
1. pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
2. masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
3. canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut
bentuk kesukaan anda
4. panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
5. kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
6. Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau
lain2 pencicah
Klau resipi my mom...dia tak pakai telur..tapi lebihkan gula and add some susu pekat manis. tu la yang bagi dia lemak2 manis
ok cuba la ye..best!
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan